» Trafiğin yoğun olduğu bölgelerde temizliği günlük periyotta elektrik süpürgesi ile yapmak, ayrıca daha uzun periyotlarda da profesyonel temizlik yaptırmak gerekir. Bu temizlik sırasında dövme,çırpma gibi sert darbelerden ve zararlı kimyasallardan kaçınılmalıdır. » Tozun havların dibine yerleşmesine ve birikmesine izin verilmeden belirli aralıklarla elektrik süpürgesi ile emerek temizlik yapılmalıdır, elektrik süpürgesi bu iş için en uygun alettir. » Leke, hemen elektrik süpürgesinin en küçük ucu ile en yüksek emiş seviyesinde emilmeli, yada fazlalığı sert bir kaşık veya keskin olmayan bir bıçak ile alınmalı, lekenin cinsine göre kullanım kılavuzunda önerilen leke çözücüler yardımıyla, belirtilen uygulamalar kapsamında temizlenmeli ve sonra mutlaka durulanmalıdır. Nemin fazlası elektrik süpürgesi ile veya emici bir bez yardımıyla tamponlanarak alınmalıdır. Aksi takdirde nemli ve/veya şampuanlı kalan yer daha fazla kir tutar. | ||
» Eğer bir leke çıkarıcı kullanılması gerekiyorsa, önce halının görünmeyen bir köşesinden denenmelidir. Temizlik malzemeleri seçilirken içeriği belli olmayan yada ciddi bir firma garantisi içermeyen markalar tercih edilmemelidir. » Çoğunluk basit lekeleyicilerin temizliğinde kaliteli bir halı şampuanı yeterli olabilir. » Temizleme işleminin sonunda havlar dik duracak şekilde fırçalanacaktır. » Kesinlikle halılar yıkanmamalıdır. Yıkanmış yada herhangi bir nedenden dolayı ıslanmış ise hızlı ve düzgün şekilde kurutulmalıdır. » Halıların yıkanması ve/veya su basması hallerinde halının deformasyonu ile ilgili tüketici hak talep edemez. » Uzun süre eşya altında kalan kısımların ezilmesini önlemek için eşyalar zaman zaman yer değiştirilmeli sivri uçlu ayakların altına bir pet konulmalıdır. » Halı uzun süre direkt güneş ışığı ile temas ettirilmemelidir. » Soba, radyatör v.b. zarar verici yüksek sıcaklıklarla yakın temas ettirilmemelidir. » Halının havlarının, buklelerinin ve riplerinin yönü kullanıldığı mekandaki insan trafiğinin yürüme yönüne paralel olmalıdır. » Gölgelenme (Shading): Üretimden kaynaklanan bir hata değildir. Çoğunlukla zemindeki düzgünsüzlüklerin halı yüzeyinde ışığın optik olarak farklı yansımasına paralel gölgelenmeye yol açtığı belirlenmiştir. Nadiren oluşan bu gölgelenme üretin hatası olmayıp garanti kapsamı dışındadır. » Ham madde cinsine bağlı olarak hav çıkması olağandır. Düzenli yapılan süpürme işlemi ile ve zaman içinde bu durum azalacaktır. Ürün tasarlanırken hav çıkmayan ürünler de olduğu da unutulmamalıdır. | ||
|
Halı döşenirken oda ısısı 18/35 º C ve nem oranı % 10-65 olmalıdır.
» Döşenecek halıda katlanma ve buruşmayı önlemek amacıyla halı rulosu açılarak taze havayla teması sağlanmalı ve bu şekilde bir süre dinlenmeye bırakılmalıdır. Halı döşeneceği ortama mümkünse 24 saat önce getirilmelidir.
» Üretimde, partiler arasında doğal nedenlerle, ufak ton farklılığı olabilir. Lotları farklı olan halılar yan yana döşenirse görünümü bozulabilir. Lot numaraları her ürünün üstünde barkod etiketinde bulunmaktadır. Sipariş verirken satıcınızı bu konuda uyarın.
» Halımızın, keçeli gerdirme veya tam yapıştırma teknikleriyle döşenmesi tavsiye edilir.
» Halıyı yere yapıştırmak için kullanılan tutkal ile ilgili ürünler sağlığa zararsız olanlardan seçilmelidir.
» Yerden ısıtmalı zeminlerde, keçeli gerdirme döşeme tekniği kullanılmalıdır.
» Ek yerleri özenle birleştirilmelidir. (ekleme bandı veya yapıştırıcı ile)
» Kapı girişlerine çıtalar konmalıdır. Halı trafik yönüne paralel döşenmelidir.
Bakım
» Halı bakımı ve halı temizliği birbirinden farklı işlemlerdir. Bakım halının elektrik süpürgesi ile düzenli olarak süpürülmesidir. Yaya trafiği yoğun olan yerler daha sık aralıklarla süpürülmelidir. Bu sayede halının her zaman temiz ve iyi görünümlü kalması sağlanır. Halıların yıpranmaması için büro tipi tekerlekli koltukların altına koruyucu konması tavsiye edilir.
Temizleme
» Temizlik işleminde kullanılacak malzemenin çok iyi bilinmesi gerekir. Sabun oranı çok düşük olması kaydıyla beyaz sabun kullanılmalı ve çok iyi durulanmalıdır. Umumi kirin veya bazı lekelerin giderilmesi için arapsabunu, çamaşır deterjanları, amonyak, çamaşır suyu, limon ve klor kullanılmamalıdır. Genelde Halı şampuanları tercih edilmelidir. Kullanılan su miktarı halı tabanını ıslatmayacak şekilde ayarlanmalı, halılar tamamen kuruyuncaya kadar kullanılmamalıdır. Halıların periyodik bakımı profesyonellere bırakılmalıdır.